13-04-08

Dinsdag 18 september 2007

 Hallo allemaal,

Onze Nette wordt momenteel geopereerd. Om de tijd wat te doden, hierbij een mailtje om te vertellen wat er de laatste dagen zoal gebeurd is. Je kunt ons vanaf nu best op dit e-mail adres bereiken. Dit kunnen we ook in het ziekenhuis checken.

Zondag ging het heel goed met ons meisje. De medicatie voor het vocht in haar hersenen bleek goed te werken. Ze was veel levendiger en had ook veel lekkere bokes met choco gegeten! Gewone melk is nu ook voor watjes, leve de chocomelk! Ze babbelde een beetje en deed zelfs een paar stapjes. Het deed deugd om ze zo nog 's te zien, dat was meer dan een week geleden. Het gaf ons ook terug goede moed.

Maandag zou er normaal gezien een nmr-scan van haar ruggemerg genomen zijn, samen met een ruggemergpunctie, om te zien of er geen uitzaaiingen zijn. Daar zou ze niks van voelen, omdat dat ook onder narcose gebeurt. Ze moest daarom van middernacht nuchter blijven, maar toen het middag was, kwamen ze zeggen dat het toch niet doorging, omdat het veel te druk was bij de scan. Voor niks gewacht met eten dus. De bokes met smeerkaas smaakten dan eens zo goed. En de chocomelk natuurlijk ook weer... Rond half zeven is de chirurg nog langsgeweest om het verloop van de operatie te bespreken. Rond acht uur hebben we ook al een rondleiding gekregen op Intensieve, aangezien dat ons meisje daar de volgende 1 of 2 dagen zal moeten blijven. Dat zal geen fraai zicht zijn, met alle buisjes en toestanden, maar ze zal er zelf niet veel van beseffen, omdat ze zoveel medicatie krijgt dat ze bijna altijd zal slapen.

Vandaag om half negen werd er eerst de nmr-scan nog genomen en de ruggemergpunctie gedaan. Dit zou geen invloed hebben op de operatie. Ze moeten dit vooraf doen omdat het anders een vertekend beeld kan geven, moesten er uitzaaiingen zijn. Daarna wordt ze rechtstreeks overgebracht naar het OK, waar de operatie rond half tien zou beginnen, die zo'n 5 à 6 uur zal duren. Nu is het dus afwachten tot we iets horen van de chirurg. Die zal kunnen vertellen hoe de operatie verlopen is, en of dat ze de tumor helemaal hebben kunnen weghalen of niet (men denkt dat dit voor het grootste deel zou lukken, maar op 1 plaats leek het moeilijk te zijn), maar om welke soort tumor het gaat, zullen ze vandaag nog niet kunnen zeggen. Dat moet onderzocht worden, en dat kan een week duren.

De chirurg heeft ons ook verteld dat ons Nette na de operatie last zal of kan hebben van een aantal dingen:

- dubbel zicht, haar oogjes zullen er dus een beetje raar in staan

- misselijkheid en braken

- weinig tot niets zeggen

Dat kan een paar weken duren. Ze zal ook een stijve nek hebben en haar hoofdje altijd in dezelfde richting gedraaid houden.

De operatie zelf zal als volgt verlopen:

ze gaan een snede maken van halfweg haar schedel (achteraan) tot beneden aan de haarlijn. Dan nemen ze een stukje schedel weg. Ze snijden de spieren en het hersenvlies door. Dan zit men direct aan de tumor. Ze gaan hem precies 'uitlepelen' om de massa al wat te verkleinen. Pas daarna zullen ze de buitenkant aanpakken. Dat is immers het meest delicate stuk. De hersenstam regelt immers vitale basale functies (vertaald: lopen, ademhaling,evenwicht, oriëntatie,...)

Als men ziet dat ze niets verder kunnen wegnemen van de tumor, dan stopt de operatie. Men gaat de daaropvolgende dagen regelmatig een scan nemen om de grootte van de tumor te evalueren. Als er een stukje van de tumor moet blijven zitten, dan kan men tijdens de operatie niet zien hoe groot het stukje is. Dat kan een halve mm zijn of 2 mm.

Het is dus allemaal nog koffiedik kijken! We hopen alleszins op het beste en weten dat jullie er ook zijn voor ons!

14:05 Gepost door Nette in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.