13-04-08

Dinsdag 30 oktober 2007

Hallo iedereen,

een nieuwe dag, GEEN nieuwe complicaties! Haar witte bloedcellen stonden vandaag op 2200! Nogal gestegen tegenover gisteren dus. Haar plaatjes waren weer gezakt van 87000 tot 49000. Morgen gaan ze waarschijnlijk de stamcellen collecteren. Voor die ingreep moeten ze op 50000 staan. Ze zal er dus waarschijnlijk morgen bijkrijgen. Uit voorzorg hebben ze ze vandaag al maar besteld. Jullie weten ondertussen wel dat dat allemaal even kan duren voor er plaatjes zijn.

Men gaat morgen bloed nemen om half 8. Na een uurtje ongeveer weet men de resultaten en dan zal men haar waarschijnlijk naar het OK brengen om de katheder in haar lies te plaatsen. Dit gebeurt onder een korte narcose omdat ze stil moet blijven liggen. In de namiddag zal ze dan op een andere afdeling aan een machine gekoppeld worden die bloed uit haar lichaam (via de katheder) haalt, de stamcellen eruit filtert en dan weer teruggeeft. Dat kan een aantal uren duren. Het zou kunnen dat dit collectie donderdag een tweede keer moet gebeuren, maar dan kan de katheder wel blijven zitten tot dan.

We hadden gevraagd waarom men eigenlijk na een eerste chemokuur die stamcellen weghaalt en niet ervoor. Je zou toch denken dat die stamcellen dan nog gezond zijn en niet beïnvloed geweest zijn door de chemo. Blijkbaar is het toch nodig omdat het beenmerg tijdens de chemo stilgelegd wordt. Na de chemo geeft men dan dagelijks een medicijn om de witte bloedcellen en stamcellen op te wekken. Het is tijdens de stijging dat men ze dan collecteert.

Als je bij een gezond iemand dat medicijn zou geven (of voor een chemokuur), dan zou het aantal stamcellen maar heel miniem toenemen. Ons beenmerg is gezond en functioneert ook goed, daarom kent dat de behoefte niet om zo snel zoveel stamcellen aan te maken. Allemaal heel logisch natuurlijk.

Ons Nette heeft vandaag ook een aantal keer gelachen. Ze heeft een paar pasjes gezet (aan de hand natuurlijk, want alleen kon ze het voordien ook nog niet), op haar stoeltjes gezeten, een beetje gebabbeld. Het deed enorm veel deugd om haar zo nog eens te zien.

Misschien dat we donderdag naar huis mogen, maar dat is nog niet zeker. Vorige nacht is ze comfortabel geweest zonder pijnmedicatie, hopelijk deze nacht ook!

Ze houdt weer terug vocht op, dus nu heeft men iets gegeven om haar te laten plassen. Gevolg: elke half uur nieuwe pamper, anders overstroming!

Nu we haar vandaag terug zo goed gezien hebben, hebben we weer goede moed gekregen. Toen we gisteren hoorden van die nieuwe bacterie, hadden we het wel moeilijk. Het was weer iets nieuws dat erbovenop kwam. Maar op die lachjes van vandaag hebben we nu toch al een aantal weken moeten wachten en ons geduld werd dus eindelijk beloond. Het is toch een teken dat ze zich veel beter voelt.

Zelfs een boke met smeerkaas smaakte haar vandaag. De bokes met choco zullen we nog maar eventjes aan de kant houden... hoewel ik vrees dat die binnenkort toch op tafel zullen verschijnen!

groetjes en slaapwel!

Joke

14:55 Gepost door Nette in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.