13-04-08

Donderdag 10 januari 2008

Hallo allemaal,

Vandaag in GHB het masker gaan maken voor de bestraling. De bedoeling hiervan was nog niet duidelijk voor iedereen van jullie denk ik. Eigenlijk maken ze zo'n masker om ons Nette te fixeren. Langs de zijkanten van het masker wordt dit met drukknoppen vastgemaakt aan de tafel waarop ze ligt. Ze hebben nu een masker gemaakt van haar hoofd samen met haar romp en nog een ander van haar benen. Zo kan ze echt geen kant op als ze op tafel ligt. Het is misschien gek, maar er is geen andere manier om haar stokstijf te laten liggen. Als ze een beetje verschuift, zullen de stralen ergens anders op vallen en dat moeten ze ten allen tijde vermijden natuurlijk.

Het was wel even slikken toen ze brullend op de tafel lag. De warme doeken werden erover gelegd en haar ogen, neus en mond waren niet bedekt. Zo kan ze haar tutje ook inhouden tijdens de bestraling en kan ze nog kijken. Ze had precies een duikerspak aan...

Eens het hard geworden was, ging iedereen uit de kamer en moest ze onder de scan. Daarna werden de lijnen met een stift op het masker getekend en mocht ze terug van de tafel.

De verpleging heeft het allemaal heel goed gedaan. Ze waren superlief en bezorgd. Ons Nette had alleszins geen wroeging, want achteraf kreeg ze een kleurig handtasje en gaf ze haar eend zelfs aan de verpleging.

We hebben het masker nu mee naar huis mogen nemen zodat ze eraan kan wennen de komende week.

De bestraling zelf zou maar 3 keer 20 sec. zijn. In totaal een kwartier hadden we in de vorige mail geschreven. Daarvan moeten we dus geen kwartier buiten blijven staan. Het is alleen tijdens de effectieve bestraling dat we eventjes buiten moeten gaan.

De prof. zei ook nog: "na elke bestraling zal ze er stralend uitzien, maar ze zal niet stralen" Dat noemen we dan bestralingshumor...

Het kan dus voor niemand kwaad om ons Nette te zien. Hierbij willen we ook nog eens vermelden dat je altijd op bezoek mag komen als je gezond en wel bent. Best wel eens op voorhand iets laten weten. Het enige wat we vragen is je handen te ontsmetten bij het binnenkomen.

Voor de rest krijgt ze tijdens de behandeling nog 1 keer per week een zakje chemo. Dit gebeurt op de dagzaal, samen met een bloedname. Ze geven deze chemo om een zo hoog mogelijk rendement te hebben van de bestraling.

Wat de nabehandeling betreft, weet men het eigenlijk nog niet goed. Ofwel zal ze medicatie krijgen gedurende verschillende maanden, ofwel zal men nog 3 blokjes chemo geven. Deze chemo zal dan dezelfde zijn als de laatste kuur, dwz 1 keer 3 dagen en 1 keer 4 dagen chemo met een paar weken tussen. Dat zouden dus in totaal 6 kleine blokjes zijn die samen ongeveer een 4 maanden duren. Een jaar ben je dus gemakkelijk bezig.

Na de ganse behandeling, zullen er op regelmatige basis scans zijn. Des te meer tijd tussen de scans, des te beter (op voorwaarde dat er niks veranderd is op de scan natuurlijk).

Na de bestraling volgt er sowieso ook een scan. Op basis daarvan bepalen ze de nabehandeling. Daar kunnen we nu dus nog niet veel over vertellen.

groetjes,

Stijn en Joke

ps Voor de trouwe Libelle-lezers onder jullie, blijkbaar was Jan Van Rompaey ook wel aangedaan door het interview!

15:35 Gepost door Nette in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.