13-04-08

Zondag 21 oktober 2007

 Hallo allemaal,

We krijgen heel vaak de vraag: "kunnen we iets doen voor jullie?" Vandaar deze mail. Op oncologie, de afdeling waar ons Nette ligt, krijgen de kindjes vaak bloedplaatjes. Dit gebeurt via een infuus. Vroeger werd de familie van een patiënt gecontacteerd om bloedplaatjes te geven. Dan werden deze enkel gebruikt voor hun ziek familielid. Nu is er een serieus tekort aan bloedplaatjes en stopt men alle plaatjes in een soort pool. Daaruit wordt dan een dosis genomen als iemand er nood aan heeft. Bloedplaatjes blijven maar een beperkt aantal dagen houdbaar.

Hier op de afdeling wordt er dagelijks bloed genomen van de kindjes om de waarden in het bloed te bepalen. Ze stellen soms een tekort aan plaatjes vast en willen dit dan zo snel mogelijk aan een kind geven. Jammer genoeg moeten de kindjes soms een dag wachten tot er nieuwe plaatjes in voorraad zijn. Het gebeurt ook dat er twee kindjes plaatjes moeten krijgen en dat er maar 1 dosis beschikbaar is. Dan moet er een keuze gemaakt worden tussen die twee kindjes. Toen we dit hoorden, konden we niet geloven dat dat in deze tijd nog kon. Zelf kenden we geen bloedplaatjes en wisten we ook niet dat je dit kon schenken. Nu we het wel weten en de problematiek ervan kennen, doen we dus een oproep aan iedereen om plaatjes te schenken. Het is niet de bedoeling dat je je verplicht moet voelen om dit te doen. Iedereen is er vrij is om dit te kiezen. We hoeven het ook niet te weten wie het wel of niet wil doen, daar bekijken we niemand anders voor.

Als je meer info wilt, dan kan je surfen naar de volgende site: http://www.rodekruis.be/NL/Steun/Bloed/Bloedplaatjes/

Je kan de plaatjes geven in een bloedtransfusiecentrum. Er is er normaal gezien in elke provincie minstens eentje. Hier in Leuven kan je het zeker al laten doen.

Het duurt ongeveer 3 uur voor het ganse proces afgerond is. Dat is wel een tijdje natuurlijk. Bloed geven kan je ook altijd doen, daar kan je altijd iemand mee helpen.

Wie juist in aanmerking komt om plaatjes te geven, weten we niet precies. Je zal waarschijnlijk, net zoals bij bloeddonatie, een hele medische vragenlijst moeten invullen en dan zal men kunnen bepalen of je geschikt bent of niet.

Ondertussen heeft ons Nette nog niet erg veel evolutie meer gemaakt. Ze is nog steeds heel moe, moet vandaag heel vaak gal overgeven, heeft nog diarree, brandwonden en voelt zich algemeen nog heel ziek. Men gaat dadelijk een maagsonde steken om het braken wat tegen te gaan. Waarschijnlijk is ze zo misselijk van de pijnmedicatie, maar men verandert niet graag om de haverklap van medicatie en ze moet dit zeker nog krijgen om comfortabel te zijn en niet te veel pijn te hebben.

Eens haar witte bloedcellen terug omhoog zullen gaan, zal ze sneller herstellen. Ondertussen zijn we nog 2 weken verwijderd van de volgende chemokuur. Het zal dus spurten worden om haar terug in conditie te krijgen. Als we er niet in slagen, zal het schema opgeschoven worden. Afwachten dus.

groetjes,

Stijn en Joke

14:49 Gepost door Nette in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Ik denk dat ik de mama onlangs op tv zag in gasthuisberg. Ik had toen al een enorme bewondering voor de rust en de kracht die van je uitstraalde, ... nu bots ik ook heel toevallig op je blog, ...
Ik hoop écht van harte dat het verder allemaal wat mag meezitten voor jullie!
sterkte!

Gepost door: ann | 13-04-08

De commentaren zijn gesloten.